Матей Константинов

сценарист, продуцент
  Матей Константинов /сценарист, продуцент/ е роден през 1965 г. Завършва Руска гимназия в гр. София и българска филология в Софийския университет. Специализира културология и диалектология към литературният институт на Българската Академия на Науките.

  В периода 1989 – 1996 г. публикува статии за редица вестници и списания, в някой от които е и главен редактор. От 1995 г. е сценарист и продуцент на множество спектакли, концерти, рекламни клипове, телевизионни предавания и документални филми, сред които “Етиопия 13 месеца слънце”, “Перу - непознатата планета на инките”, “Скобелев - Белият генерал”, „Куба е музика” и много други.

  През 2001 г. заедно с Илиян Джевелеков и Георги Димитров създават продуцентска компания “Мирамар Филм”, която днес се нарежда сред водещите производители на документални и игрални филми, както и на ТВ реклами в България.

“Дзифт” (2008) на режисьора Явор Гърдев е продуцентски дебют на Матей Константинов в пълнометражното игрално кино. Филмът получи наградата Сребърен Свети Георги на Московския кинофестивал, Наградата Златна Роза на фестивала на българското кино във Варна и след това участва в много престижни международни фестивали. Филмът е продаден в САЩ, както и в много европейски държави.

Още снимки:


 
facebook facebook facebook facebook