Илиян Джевелеков

режисьор, сценарист, продуцент
  Илиян Джевелеков /режисьор, сценарист, продуцент/ е роден през 1966 г. в гр. Пловдив. Учи психология в Софийския Университет. Завършва Кино и ТВ режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на Академик Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в Студентска програма “КУ-КУ” . През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков “Искам да съм свободен” печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал “Златна роза”, гр. Варна. От 1994 до 2000 г. работи като продуцент и режисьор в компанията “Ку-ку филм”.

  През 2001 г. Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров създават продуцентска компания “Мирамар Филм”, която днес се нарежда сред водещите производители на документални и игрални филми, както и на ТВ реклами в България. Илиян Джевелеков е режисьор на десетки рекламни клипове и на документални филми. Премиерата на последния му документален филм “Куба е музика” се състои в рамките на София Филм Фест през 2009 г. и след това участва в редица международни фестивали и пазари.

  “Дзифт” (2008) на режисьора Явор Гърдев е продуцентски дебют на Илиян Джевелеков в пълнометражното игрално кино. Филмът получи наградата Сребърен Свети Георги на Московския кинофестивал, Наградата Златна Роза на фестивала на българското кино във Варна и след това участва в много престижни международни фестивали. Филмът е продаден в САЩ, както и в много европейски държави.

LOVE.NET e режисьорски дебют на Илиян Джевелеков.

Още снимки:


 
facebook facebook facebook facebook